Een compleet mens

Een van de leermeester die ik ben tegen gekomen gebruikte de term “een compleet mens” worden. De mens die fit is for purpose. Toegerust om zich succesvol te onderscheiden in het leven. De term houdt mij bezig. Stel je krijgt de kans om een basismens met zijn basisfuncties (zo beginnen we allemaal) uit te rusten met een beperkt aantal vaardigheden en inzichten om van deze basismens een compleet mens te maken. Wat wil je dan toevoegen aan deze mens teneinde deze een succesvolle toekomst te geven? Ik ga dan even voorbij aan basale dingen die je idealiter altijd bezit als schrijf-, lees- en rekenvaardigheid. Het gaat om de dingen die het koren van het kaf doen scheiden. Ik kom tot het volgende:

Luistervaardigheid
In staat zijn echt te begrijpen wat een ander bedoelt door waardevrij te kunnen converseren (los van je eigen waarden). Communicatie is waanzinnig complex. Een woord is samenvatting van heel veel gedachten, denkbeelden en intenties. Het gaat niet om het woord dat gebruikt wordt, maar om de gedachten, denkbeelden en intenties van degene die het zegt. Probeer dit eerst te begrijpen voordat je begrepen wil worden door de ander. De kwaliteit van relaties en je persoonlijke effectiviteit in het bereiken van doelen nemen exponentieel toe. Conflicten bestaan meestal niet uit mensen die het in de merites oneens zijn, maar uit mensen die elkaar niet begrijpen.

Spreekvaardigheid
Woorden en zinnen die je uitspreekt hebben zowel een directe als een indirecte boodschap in zich. De ontvanger reageert bewust en onbewust op beide boodschappen die je uitzendt waarbij de indirecte boodschap de directe boodschap overheerst. De indirecte boodschap zegt veel over je wereldbeeld, emoties en je intenties. Bewustzijn van wat het zegt wat je zegt (over jezelf) is cruciaal omdat dit het succes van de boodschap bepaalt.

Intuïtie
Het bewustzijn dat intuïtie een hogere vorm van kennis voortbrengt dan de ratio. Wat voor het gevoel niet klopt, klopt inderdaad niet. Ook al toont de ratio aan dat dit wel zo is.

Alles bestaat uit hetzelfde
Het bewustzijn dat alles en iedereen uit hetzelfde bestaat en onderling van invloed op elkaar is. Je kan iemand niks doen zonder hetzelfde ook bij jezelf te doen. Wat je weggeeft krijg je terug.

Bewust creëren van een eigen werkelijkheid
Op metaniveau kunnen denken over je eigen blik op de werkelijkheid. De werkelijkheid of waarheid is niet absoluut, maar een persoonlijk product. Je maakt deze zelf en wel zodanig dat het een sterke neiging heeft het eigen gelijk aan te tonen. Maak er daarom één die jezelf dient en daarmee per definitie ook altijd een ander.

Internal locus of control
Het hebben van een internal locus of control. Mensen met internal locus of control zien de omstandigheden als het gevolg van eigen handelen versus een external locus of control waarin de omstandigheden bepalend zijn voor het eigen handelen en welbevinden (slachtoffer denken). Een internal locus of control geeft je grip op je eigen leven en doet een beroep op je potentieel.

Reacties

Anoniem zei…
Hey Siebren,

Mooi verwoord! Ik kan me er grotendeels ook in vinden. Over intuïtie zou ik het graag nog een keer met je hebben.

Groeten Armand
Prima doen we! Ben volgende week weer in Grun.
Unknown zei…
En wat zou je zeggen van het vermogen om liefde te geven en liefde te ontvangen? Is dat ook niet essentieel om een beter mensch te worden? En wellicht als je het naar het zakelijke wilt brengen: affectie?
En dat ik daar nu niet zelf op kom!! Deze moet er zeker bij.
Waarom moet je eigenlijk iets toevoegen aan een mens als hij alle basisvaardigheden. Om succesvol te worden? Wat is succesvol dan eigenlijk?

'Compleet' implicieert in ieder geval iets wat afgerond is. In dat geval is 'berusting' ook een belangrijke eigenschap. Zonder berusting is niks af en nooit compleet. Zelfs geen compleet mens...
Of het nou "moet" of "mag" er wordt per definitie altijd toegevoegd aan de basismens. Hierin zit geen keuze, het is wellicht de essentie van het menselijk bestaan. Idealiter draagt dit toevoegen bij aan een succesvol bestaan (hierin is wel keuze). Succesvol is hierin voldoen aan je eigen definitie van succes. De punten die ik noem zijn van belang in elke definitie van succesvol zijn.

Ik denk dat mensen nooit compleet zijn, ontwikkeling is continue. Naarmate je je verder ontwikkeld en dus meer in de buurt komt van compleet kan je in positieve zin berusting ervaren. Dat is toch prima?

Populaire posts