Optimistisch over de pessimisten

De optimist en de pessimist worden het nooit eens over wie het gelijk aan zijn zijde heeft. Ik denk slechts dat we met zijn allen niet meer op de aarde zouden rondlopen als de pessimist vaker gelijk zou hebben dan de optimist. Over de pessimisten zelf ben ik optimistisch, ik denk dat ze de rampspoed die ze doorgaans voorspellen wel overleven. Ze blijven er wel..

Een andere interessante groep wordt gevormd door de realisten. Stel dat de wereld evenredig verdeeld is in optimisten, realisten en pessimisten. Van elk zijn er dan een paar miljard. Voor de optimisten en de pessimisten is het oordeel duidelijk. De ene groep ziet het te rooskleurig en de andere groep is te zwaar op de hand.

De realist daartegen ziet slechts de realiteit zoals die is? Dat moet een bijzonder mens zijn, het is nogal een zware claim van de realist. Het veronderstelt dat er een realiteit is. Als het er meer zijn dan wordt het begrip realiteit en daarmee realist erg discutabel. Het antwoord zit in de vraag besloten: lopen er 2 miljard mensen op de aarde rond die slechts een realiteit zien? Vraag de realist eens wat die bedoelt met realiteit. U trekt spreekwoordelijk nogal een grote broek door de realiteit te claimen. Het neigt naar optimisme..

Reacties

Populaire posts