Uitzicht wordt bepaald door de plek waar je staat

Het uitzicht wordt bepaald door de plek waar je staat kwam mij in gedachten toen ik nadacht over verandering. De plek waar je staat is de stip in het midden van een cirkel. De cirkel is je denk- en bewustzijnskader. De cirkel is gevormd door een stippellijn omdat het geen absolute grens betreft en tegelijkertijd toch beperkt is. Ik vermoed dat slechts weiningen een totaal beeld hebben van de werkelijkheid.

Wanneer we denken over verandering dan beschouw ik deze verandering als een andere stip ergens in of buiten deze cirkel. Het denken over deze verandering is per definitie beperkt omdat de huidige positie en de inhoud van de cirkel het gezichtsveld ten aanzien van de verandering of toekomstige positie beperkt. Nemen we de nieuwe positie in dan zal deze het centrum gaan vormen van een nieuwe cirkel, er ontstaat een nieuw uitzicht gebaseerd op ervaring welke dimensies kent die niet vanuit het beperkte kader (de oude cirkel) en de oude positie te zien of te bedenken zijn. Twijfel daarom gezond aan de eigen ratio en het algemeen overdreven nut hiervan als het gaat om nemen van beslissingen ten aanzien van veranderingen op welke vlak dan ook. Laat de ratio alleen van nut zijn door de verandering te realiseren die het gevoel ingeeft in plaats van het bedenken van achteraf gezien niet valide argumenten om niet te veranderen . Ik associeer gevoel met weten en denken met een poging tot weten (hier over later meer).
Bij het onstaan van de nieuwe cirkel wordt de oude cirkel ontdaan van balast en de ruimte ervan hieraan toegevoegd.

Reacties

Martin zei…
Waarom trek je een circel? Natuurlijk is je gezichtsveld in de praktijk beperkt, maar de circel sluit je als het ware ook af van je omgeving.
Je ratio is met name van belang om de dingen te kunnen verklaren, ook mbt het nemen van beslissingen. Dat zegt niks over de juistheid van de verklaring of beslissing.
De cirkel is bedoelt om een kader aan te geven. De stippellijnen maken deze cirkel open en daarmee niet absoluut maar toch ergens beperkt. Ik denk ook dat iedereen in een zekere mate afgesloten is voor zijn omgeving. Je ziet alleen dat van je omgeving wat je eigen (gemaakte) filter toelaat. De ratio heeft idd zijn nut maar m.i. beperkter dan wordt aangenomen in het nemen van de juiste beslissing in andere dan alledaagse verandering. De ratio is dan net zo beperkt als de eigen cirkel.

Populaire posts