Herrie tegen de stilte

Een van de belangrijkste doelen in het leven is te worden wie je wil zijn. Ik heb de indruk dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, zijn wie je echt bent. Er zijn plenty invloeden binnen en buiten jezelf die niet direct bijdragen aan het vinden van je zogenaamde raison d'etre. Ik denk dat incongruentie (ongelijkheid tussen wie je bent en wil zijn) de basis is van de meeste vormen van persoonlijk leed en maatschappelijke problematiek.

Op de weg naar congruentie komt de Westerse mens al snel een onbeduidend lijkende maar omvangrijke uitdaging tegen. Kunnen luisteren naar jezelf. Het antwoord op weten wie je wil zijn kan alleen bij jezelf vandaan komen. Ik las een keer in een boek dat er al wonderen gebeuren als je echt stil kan zitten. De Westerse mens is m.i. overwegend overprikkeld en verslaafd aan prikkels. In 99,9% zijn we met andere dingen bezig dan te luisteren naar je eigen spontane gedachten. Zodra deze een kans krijgen drukken we de stereo aan of gaan we boek lezen waarin de gedachten van een ander staan. Herrie blijkt een goed middel tegen de stilte.

Wat is er zo erg aan je eigen gedachten uit de diepte? Volgens mij gaat het mis als het bewuste verstand aan de haal gaat met de gedachten. Het bewuste verstand wil de gedachten direct doorvertalen naar consequenties en als deze niet direct aanvaardbaar lijken ze zo snel als mogelijk weg rationaliseren. Het onderbewuste ervaart dit als een vorm van onrecht en zorgt er voor dat dit mens moeite kost. Om deze moeite te voorkomen is een vlucht in externe prikkels de easy way out.

Het proces gaat dus mis als het bewuste verstand aan de haal gaat met ons spontane gedachten. Dit terwijl hier de sleutel ligt voor congruentie. Mijn idee is dat je moet luisteren naar wat er in je opkomt zonder er iets van te vinden. Als de gedachten tot inzicht moeten leiden dan dient dit zich vanzelf aan.

Reacties

Populaire posts