Eenvoud en complexiteit

Voor wie eenvoud nastreeft staat complexiteit in de weg. Eenvoud is wellicht de sleutel tot persoonlijk geluk en zakelijk succes. Eenvoud is mooi, overzichtelijk, sterk, beheersbaar, rustig, licht en aangenaam.

De opponent is complexiteit, deze is het hinderlijke obstakel op weg naar eenvoud. Ik zou willen maar het kan niet, zo eenvoudig ligt het niet, het is tamelijk complex. Ik hoor de term zo vaak dat ik benieuwd ben wat de essentie van complexiteit is.

Complexiteit zou je kunnen zien als iets waarvan het geheel niet zichtbaar en de samenhang niet duidelijk is.

Als dit complexiteit is dan kan je deze mogelijk oplossen door met een grotere afstand naar het geheel te kijken, complexiteit is dan vooral een kwestie van abstractie. Het kan ook zijn dat jij het niet begrijpt en dat het daarom complex is. Als daartegenover iemand anders het wel begrijpt dan zegt het schijnbaar niks over de complexiteit van het onderwerp maar meer over je eigen begrip. Maar stel dat niemand het begrijpt, is het dan complex? Wat mij betreft net zo lang tot er één is die het wel begrijpt, en daarmee is het vooral een relatief iets.

Ofwel het is complex omdat je er te dicht opstaat of juist te ver weg of je begrijpt het gewoon niet en dan ga je op zoek naar begrip. Toch zullen deze 2 inzichten niet altijd leiden tot het wegnemen van complexiteit. In dat geval is er iets anders aan de hand. De complexiteit is niet daar om weggenomen te worden maar om gehandhaafd te blijven omdat deze een belang dient, complexiteit heeft hier het karakter van een sterke illusie.

Ik zou daarom, geheel niet wetenschappelijk, naar de conclusie toe willen dat complexiteit niet bestaat.

Reacties

Populaire posts