Wie je bent

Vaak hoor je mensen zeggen wie ze zijn of wie of wat ze niet zijn. Zeggen wie je bent of wie je niet bent is noodzakelijk om een doel te bereiken. Het belang van wie jij vindt of wie anderen vinden dat je bent is zo groot dat dit tot heftige emoties kan leiden (positief of negatief). Wellicht omdat het zowel de rem als de accelerator van je potentieel is.
Maar wie je ben nu echt?

Ik denk dat je bent wie je denkt dat je was, wie je denkt dat je nu bent, wie je denkt dat je zal worden, wat anderen denken wie je was, wat anderen denken wie je nu bent en wat anderen denken wie je zal worden. Je bent voornamelijk wie je bent ten opzichte van wie anderen zijn gezien vanuit je eigen blik maar ook vanuit de blik van anderen. Je bent los van alle beelden over wie je bent ook gewoon wie je bent.

Om te zijn wie je bent en om te worden wie wil je zijn heb jezelf en anderen nodig. Hun beeld van jou bepaald de mate waarin ze je dichter bij jouw doel brengen. Een beeld van ander over wie je bent kan vanuit jezelf gezien zeer onterecht zijn. De constatering alleen is geen effectieve reactie. Een beeld van ander over jouw aanpassen is een uitdaging op zich. Hoe lastig is het wel niet om je eigen beeld over jezelf aan te passen? Je eigen beeld over wie je bent zou je zomaar de waarheid kunnen noemen of deze waarheid je nu hindert of niet. Andere mensen hebben deze neiging ook over hun eigen beeld maar wellicht ook over het beeld wat zij hebben van een ander. Daar komt nog bij dat zijn geen probleem hebben met hun beeld over jou, dit probleem en het belang om het op te lossen heb je alleen zelf. Als een probleem zo gecompliceerd is zijn ego, emotie en oerdrift niet je beste vrienden om het op te lossen. Ze zijn wel leuk maar lijken zichzelf uit te nodigen en ze eisen in dit soort situaties teveel ruimte op. Ruimte die je volledig nodig hebt om zorgvuldig, rustig en los van eigen denkbeelden op te sporen uit welke elementen het beeld van de ander over jou bestaat. De ander zal alleen maar vrij en zuiver praten over zijn beeld over jou aan jou als hij het idee heeft dat je niet gekwetst wordt, zich in het minst niet door je bedreigd voelt (en zeker niet met schuim in de mondhoeken en het rood in de ogen) of zich moet verdedigen tegen jouw beelden over hem. Dit laatste zal dan namelijk direct de prioriteit krijgen. De deugd is groot als je op deze manier een gesprek kan voeren. Door waardevrij (vrij van je eigen waarden) het beeld van de ander over jou te bespreken wordt dit beeld direct positief beïnvloed omdat het ervaren wordt als een vorm van verlichtende kunst en worden de elementen duidelijk waaruit het beeld bestaat. Het beeld kan gecompliceerd zijn maar de elementen zijn dit nooit en kennen altijd te duiden oorzaken.

Reacties

Populaire posts